Dintre toate provocările pe care le implică leadershipul, una dintre cele mai dificile este antrenarea jucătorilor de geniu. Majoritatea studiilor arată că managementul talentelor ocupă un loc fruntaș pe lista preocupărilor unui CEO. Expert în management, Tom Peters a întrebat: ”Ești un jucător fanatic atestat? Indiferent dacă ești conducătorul unei echipe de șase persoane sau CEO... trebuie să devii la fel de obsedat să descoperi și să formezi oameni de primă mână cum este obsedat managerul general al oricărei francize sportive profesioniste să recruteze și să antreneze jucători de primă mână. Într-o epocă în care valoarea adăugată rezultă din creativitate, o rezervă de talente implicate, energice și excentrice a devenit principala bază a avantajului competitiv.”
- Tom Peters, ”Leaders As Talent Fanatics”, în Leadership Excellence Essentials, vol. 23, 2006
”Așadar, ce alt domeniu ar fi mai indicat de studiat decât fotbalul, acolo unde asigurarea și interesul în managementul de talente sunt, practic, o industrie de divertisment în sine? Ața-zisul ”război al talentelor a fost un factor primordial în fotbal încă de la apariția jocului și, în mod cert, de la prima materializare profesionistă. Cluburile de fotbal plătesc, în medie, mai mult de 50% din veniturile lor pe mai puțin de 10% din cele ale angajaților.
Cel mai recent studiu Deloitte Millenial, desfășurat în 29 de țări industrializate (acolo unde fotbalul se joacă la nivel profesionist), a descoperit că Generația Y aspiră la un mediu de lucru mai deschis, mai flexibil și bazat pe cooperare; milenialii au imaginație, gândesc analitic și sunt convinși că pot realiza orice își propun. Sunt mai puțini loiali, pentru că-și dau seama că angajatorii lor îi consideră bunuri, motiv pentru care se comportă în mod similar cu aceștia. Deloitte conchide că ”milenialli ne-au obligat să ne regândim felul în care muncim”. Ei bine, aproape fiecare fotbalist de elită este un milenial. Așadar unde am putea găsi un laborator mai bun decât fotbalul, în care să examinăm și să analizăm oamenii care conduc tipul acesta de angajat?”
- Chris Brady, The Guardian, 22 noiembrie 2010
Generația Y, cunoscută și sub numele de Milennials, este formată din acea parte a populației care s-a născut între anii 1980 și 2000. Această generație este exponentul noului mileniu, fiind caracterizată prin familiaritatea sporită în raport cu tehnologia, cu mediile digitale și cu ritmul alert al dezvoltării și liberalizării mijloacelor de producție.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu